Nieuwsberichten - December 2020

Red de Broekhuizerlaan

Maak samen bezwaar tegen de kap van 313 eeuwenoude beuken in Leersum! Ga naar reddebroekhuizerlaan.nl en maak bezwaar!

LEERSUM 15 december jongstleden heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug besloten, dat alle beuken gekapt mogen worden en vervangen door jonge beukenboompjes. De kap van de 313 bomen is pas de eerste fase van de vernietiging van dit levende rijksmonument. Op termijn volgen nog twee aanvragen. In totaal worden bijna 1000 monumentale bomen gekapt.

Elke Nederlander mag tot 26 januari 2021 bezwaar maken tegen dit besluit. Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug biedt iedereen de gelegenheid om samen bezwaar te maken. Samen bezwaar maken kan heel eenvoudig via reddebroekhuizerlaan.nl. Alle argumenten tegen de kap zijn hierin op een rij gezet en de gemeente wordt gevraagd verantwoording af te leggen voor haar beslissing.

De conclusie van de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug is dat de gemeente deskundige adviezen negeert, burgers niet goed voorlicht over de daadwerkelijke staat van de bomen en tot op heden niet is ingegaan op duurzame alternatieven voor het behoud van de laan.

PvdD Vegan Kerstdiner 2020: Rode Kerstsoep, Bloemkoolcurry en vegan tulband

22 december 2020

De uitslag van de PvdD Vegan Kerstdiner wedstrijd is bekend. Eeuwige roem voor de volgende drie recepten: Rode kerstsoep door Gerry Cromdijk; Bloemkoolcurry met quinoa of rijst door Margreet Sonneveld en Vegan tulband door Jeroen en Anna Keet. Kijk hier voor deze en andere heerlijke recepten.

Jolande Baudet over carbid schieten: "Het zijn bommen!"

15 december 2020

Dinsdag 15 december gaf Jolande Baudet een interview bij Regio90 over de gevaren van carbid schieten en waarom we dat niet zouden moeten willen.

“Ik ben opgegroeid in Kampen, daar was carbidschieten traditie. Met alle gevolgen van dien: huizen, winkels en auto’s volledig ontwricht en kapot, oudere mensen compleet in paniek vanwege oorlogstrauma’s en afschuwelijke letsels bij jongeren. Ik heb helaas van dichtbij gezien hoe meerdere melkpullen als luciferdoosjes uit elkaar spatten met dodelijke afloop als gevolg. Het is geen alternatief voor vuurwerk, het zijn bommen.”

Het gehele interview kun je hier beluisteren.

Meer dan 50 meldingen van vuurwerkoverlast

14 december 2020

HEUVELRUG Het gaat niet goed met vuurwerkoverlast in Utrechtse Heuvelrug. De Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug maakt de eerste voorlopige resultaten bekend van het meldpunt vuurwerkoverlast Utrechtse Heuvelrug.

In 2019 waren er tot aan Kerst 56 reacties (in totaal 179). In 2020 tot nu al 57. De Partij voor de Dieren vindt het daarom onbegrijpelijk dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug carbidschieten wil toestaan. Zij verwacht hierdoor extra geluidsoverlast eind van het jaar.

Het aantal meldingen per dorp bedraagt in Amerongen en Overberg 21; in Doorn 8; in Driebergen 17; in Leersum 1; Maarn-Maarsbergen 1 en in andere dorpen in de regio 9.

De Top-3 ergernissen:

  1. Vuurwerkbommen 93%

  2. Stress voor dieren 24%

  3. Overlast voorbijgangers 7%

PvdD vindt faciliteren carbidschieten onbegrijpelijk

8 december 2020

Met verbazing heeft de Partij voor de Dieren Utrechtse Heuvelrug (PvdD) kennis genomen van het voornemen van het college om carbidschieten te faciliteren in Utrechtse Heuvelrug. Met name het uitgangspunt dat het ‘mogelijk interessant wordt om alternatieve manieren te zoeken nu een landelijk verbod op vuurwerk van kracht is’, vindt de PvdD onbegrijpelijk. Lees meer >>

PvdD Vegan Kerst Diner 2020

7 december 2020

We willen het jaar op een positieve manier afsluiten door een ode te brengen aan de veelzijdigheid en smakelijkheid van plantaardig voedsel. Laten we elkaar inspireren en samen genieten van de creativiteit die komt kijken bij de bereiding van plantaardige gerechten: wij roepen iedereen op om mee te doen aan de eerste editie van de jaarlijkse receptenwedstrijd voor een vegan kerstdiner! De receptenwedstrijd loopt van 7 december 2020 tot 21 december. We kiezen per gang een winnaar. Stuur je voor-, hoofd- of nagerecht naar utrechtseheuvelrug@partijvoordedieren.nl.

Zet je koksmuts op, bind je schort voor en laat het kokkerellen beginnen! We zijn ontzettend benieuwd naar alle mooie kerstrecepten.

Jesseka, Machteld, Maaike

Zondag 6 december Protestactie tegen bomenkap bij Amelisweerd

6 december 2020

Zondag 6 december protesteerde de werkgroep Utrechtse Heuvelrug van de Partij voor de Dieren samen met andere PvdD'ers en nog duizend anderen tegen de bomenkap bij Amelisweerd voor verbreding van de A27. Bomen die 40 geleden de kap overleefden, nu wel kappen? Dacht het niet! #handenafvandebomen #kappenmetkappen

Sint zat te denken...

5 december 2020

Sint zat te denken

wat hij de PvdD Utrechtse Heuvelrug moest schenken

Lege blikjes, plastic flesjes, snoeppapier

Merkwaardige smaak hebben die PvdD'ers hier

Na een uur hard werken hadden de pieten de klus gedaan

Wat een mooi kado! Een schone Tuindorpweg in Maarn

Onderzoeken Broekhuizerlaan afgerond (deel 1)

3 december 2020

3 december verscheen bijgaand artikel over massale bomenkap aan de Broekhuizerlaan. Een WOB verzoek van de Partij voor de Dieren toont aan dat 87% van de bomen redelijk tot goed is. Onderhoud aan 13% van de bomen is te behappen. De feiten rechtvaardigen op geen enkele manier kap van 1000 bomen.

Dit artikel is een publicatie van nieuwsblad De Kaap en belangeloos beschikbaar gesteld voor publicatie. De PDF's van het artikel kunt u downloaden, door op de afbeeldingen te klikken.