Dit kunt u vandaag nog doen tegen het leed van loslopende katers!

Door Jolande Baudet-Kors18 mei 2020

De afgelopen dagen kakelt, tweet-tweet en kwettert het erop los. Het is lente en alle dieren zijn druk bezig met hun kroost. Het is lente en dat brengt ook dierenleed met zich mee. Wist u dat er momenteel in de dierenasielen veel ongecastreerde katers gewond worden opgevangen? Aangereden omdat zij hun hormonen achterna gaan en niet meer goed kunnen nadenken. Heeft u zo’n lief mannetje thuis? Help hem alstublieft snel! Met een eenmalige ingreep voorkomt u onnodig leed.

Mannetjes gaan op zoek naar de vrouwtjes en raken de weg kwijt of raken (zwaar) gewond. Door extra zwangerschappen en netjes (hoe schattig ook) groeit het aantal zwerfkatten. Ziektes zoals FIV (aids voor katten) zorgen voor ernstig leed op langer termijn en leidt ertoe dat ze moeilijk plaatsbaar zijn (wie wil immers een zieke kat in huis nemen). De sterk ruikende urine leidt tot overlast, net zoals het sproeigedrag dat toeneemt vanuit territoriumdrift. De groeiende zwerfdier-populatie leiden in sommige gemeentes zelfs tot kattenjacht, met alle leed van dien. Baasjes die hun huisdieren kwijtraken, vermist of verwond, met veel verdriet om een verloren gezinslid.

Dagelijkse praktijk in het asiel: verbrijzelde heup en middenrif; FIV; wonden met tekennesten; gebroken poot; vocht achter de longen door een aanrijding. Loslopende katers hebben het zwaar deze periode.

Hoe u kunt helpen?

  • Zorg voor tijdige castratie of sterilisatie (overleg met de dierenarts wanneer dat kan); na castratie zal de kater dichter bij huis blijven en minder gaan zwerven

  • Zorg dat uw kat gechipt is, zodat hij altijd de weg naar huis, met hulp, terug vindt (vergeet niet het nummer te registreren)

  • Rijdt in deze periode bedachtzamer, en rustiger zodat er minder aanrijdingen plaatsvinden

  • Help de lokale opvangadressen om de zorg voor deze dieren te kunnen blijven geven

Standpunten Partij voor de Dieren

  • Wij zijn voor de TNR-methode: vangen, castreren/steriliseren, en terugplaatsen van zwerfdieren (indien zij niet in een opvang terecht kunnen)

  • Wij zijn voor het verplicht chippen en registratie van huisdieren

  • Wij zijn tegen kattenjacht (teveel leed bij dier en mens)

  • Wij zijn voor meer voorlichting aan baasjes over chippen, registreren en castratie

  • Wij zijn voor landelijk beleid opvang zwerfdieren