Zwerfvuil inzamelen

Elke eerste zaterdag van de maand verzamelen we om 2 uur bij het Cultuurhuis in Doorn. Van daaruit kiezen we een richting en verzamelen we 1-2 uur zwerfvuil. Naast dat het goed is voor het milieu is het goed voor je conditie en vooral heel erg leuk om te doen. Wil je meedoen? Wij zorgen voor grijpers, handschoenen en de enige echte Partij voor de Dieren zwerfvuiltas. Mail utrechtseheuvelrug@partijvoordedieren.nl.


Cleanup oktober 2020

Cleanup september 2020

Cleanup augustus 2020

Cleanup juli 2020

Cleanup juni 2020

Cleanup mei 2020

Cleanup maart 2020

Nieuwe richtlijnen per 29 september 2020

  • Ga alleen met leden van je huishouden of maximaal 4 personen op pad. Raap je afval met mensen buiten je huishouden? Hou dan 1,5 meter afstand van elkaar.

  • Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

  • Blijf zoveel mogelijk in je eigen buurt wanneer je zwerfafval opraapt om drukte te voorkomen.

  • Doe altijd rubber of latex handschoenen aan als je zwerfafval gaat rapen en/of gebruik een grijper. Gooi handschoenen na gebruik in de afvalbak. Belangrijk: gooi wegwerphandschoenen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval.

  • Vind je zwerfafval dat je niet vertrouwt? Laat het liggen.

  • Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.

  • Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.

Handleiding voor het gebruik van litterati

(Door Marja van Eck (juli 2020)

Gelukkig zijn er veel mensen die zich storen aan zwerfafval op straat en het oprapen. Door ook te registreren hoeveel en wat je opraapt, draag je bij aan een structurele oplossing voor het probleem. De app litterati, die wereldwijd door vele mensen wordt gebruikt, helpt om het afval dat je opraapt te tellen, te lokaliseren en te registreren. Met de aldus verzamelde data is onder meer nu bereikt dat er statiegeld op kleine plastic flesjes komt. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Dirk Groot (Zwerfinator) of gocleandeliemers. Maar er liggen (bij mij) veel meer blikjes dan flesjes op straat. En dat zal met het statiegeld voor flesjes alleen maar toenemen. Er is dus nog werk aan de winkel. Doe je mee? Je kunt de handleiding hier downloaden.

handleiding litterati 2020.pdf