Rode Kerstsoep

Door Gerry Cromdijk

Deze soep is een heerlijk kerstig voorgerecht voor de hele familie. Niet te zwaar, geen moeilijke ingrediënten, maar wel rijk van smaak. Het is een recept van Maartje Borst. Tekst & fotografie: Lisette Kreischer

Benodigdheden

  • 1 el olijfolie

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 geroosterde paprika’s (uit een pot)

  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)

  • 1 teen knoflook, gepeld

  • 600 ml groentebouillon

  • snuf oregano

  • 125 ml plantaardige room (soja of haver)

  • blaadjes van 1/2 bosje basilicum, extra blaadjes om te serveren

  • zwarte peper

Bereidingswijze

Verhit olijfolie in een pan. Bak ui op middelhoog vuur glazig. Laat geroosterde paprika’s uitlekken en snijd in stukjes. Voeg paprika toe aan de ui en bak even mee. Voeg vervolgens knoflook, gepelde tomaten en bouillon toe, en breng aan de kook. Breng op smaak met een snufje oregano. Laat ca. 15 minuten zachtjes doorkoken. Pureer het geheel met een staafmixer. Blend voor de kruidenroom basilicum samen met sojaroom. Serveer de soep in mooie kommen en schenk er een straaltje kruidenroom in. Garneer met zwarte peper en een basilicumblaadje.